INICI ÍNDEX RUTES MAPA DE RUTES IMPRIMIR MAPES
 

.

LES RUTES DE CICLOTURISME DE L'ADAC 

Nº 3

EL FORN DEL VIDRE 

 

Sta. Coloma de Farners – Vilobí d’Onyar – Salitja – Sant Dalmai – Brunyola – Sta. Coloma de F.

Descripció de la ruta per a bicicleta:

La ruta comença a l’aparcament del parc de Sant Salvador, just abans de creuar el pont que marca l’entrada al parc, i segueix un tram de la Ruta de l'Aigua que ens porta primer al balneari Termes Orion i després al complex lúdic i termal del Magma. Més endavant trobem la casa pairal de Ca la Xifra, avui convertida en Escola de Capacitació Forestal, on abandonem el camí ral de Riudarenes per anar a creuar la carretera de Sils i agafar el camí cap a Vilobí; al final de la pista asfaltada ens desviem de la ruta per pujar a l’ermita de Sant Marçal.

  A partir d’aquí entrem en una zona boscosa; pel camí trobem primer les runes de la casa del Bosquets, construcció que recorda les dels indians, i després el Forn del Vidre. El Forn de Vidre és una àmplia construcció industrial destinada a la fabricació de vidre. Ara ja fa temps que està tancada, però per la reixa de la porta encara es pot admirar l’amplada de la seva nau suportada sobre arcs i algunes pedres de la paret que estan en part vitrificades, cosa que ens indica que en aquest mateix indret ja s’hi treballava el vidre abans de fer-s’hi l’edifici actual.

  A partir d’aquest punt entrem en una zona de cultius que no deixarem fins a entrar al volcà de la Crossa. La ruta passa per fora de Vilobí, però tant a prop que podem aprofitar l’avinentesa per entrar-hi a fer una visita i per a avituallar-nos, i se’n va cap a Salitja seguint camins rurals. Passem per l’ermita de les Fonts (segle XVII) situada prop del poble i seguim cap a una de les entrades del volcà de la Crossa de Sant Dalmai. Baixem fins al fons del cràter, avui en dia conreat, i seguirem un camí que recorre part del perímetre interior fins que tornem a pujar per anar al seu lloc més alt, on trobem l’oblidada ermita de Sant Llop, avui en runes. Ara ens trobem enmig d'una massa boscosa que ens amaga la vista que hi havia temps enrere quan hi varen construir un petit castell, del qual es conserva el fossar i la base d'una torre rodona; més tard el castell fou convertit en ermita i més endavant, al segle XIX, en una torre de telegrafia òptica de l’exèrcit.

  Passat aquest punt baixem ràpidament cap a Sant Dalmai per agafar el camí rural asfaltat que ens portarà, un altre cop envoltats de camps de conreu, primer fins a Brunyola, on val la pena entrar encara que sigui per uns minuts, i més tard fins a la carretera de Santa Coloma a Anglès a l’altura de Can Segarra, aquest cop envoltats de boscos. La carretera ens conduirà directament al punt de sortida.

  Enllaços:

A Salitja amb la ruta de Girona – Anglès - Sant Pere Sestronques – Sant Romà – Girona que ens portaria cap a aquesta última ciutat. A la carretera de Brunyola, trobarem un indicador que ens portaria a Sant Romà i seguint aquesta mateixa ruta en sentit invers, fins a les portes d’Anglès.

  Serveis:

A Santa Coloma i Vilobí trobarem serveis d’avituallament, de restauració, hotelers i mèdics. A Sant Dalmai, Brunyola i Can Segarra n’hi trobarem de restauració.

Joan

 

.

Exemples generals de tipus de vial 

.

KM

DESNIVELL ACUMULAT M RECOMANAT ÚS GPS VIAL TIPUS
CARRETERA PISTA ENQUITRANADA CARRIL BICI PISTA DE TERRA CORRIOL

35

533    
.
.plt/zip   word/zip

.