INICI ÍNDEX RUTES MAPA DE RUTES IMPRIMIR MAPES
 

.

LES RUTES DE CICLOTURISME DE L'ADAC 

Nº 4

CASTELL DE REQUESENS 

 

La Jonquera - Cantallops - Castell de Requesens - Vilartolí de dalt - Sant Climent Sescebes

Descripció de la ruta per a bicicleta:

Comencem la ruta a la Jonquera (a 110 m sobre el nivell del mar), a la primera rotonda que hi ha a la carretera que va a Cantallops. Només agafar aquesta carretera ja deixem enrere el trànsit de cotxes i camions i entrem en un món molt més tranquil. La carretera, que està enquitranada i és una mica sinuosa, té una amplada d’uns 5 metres i pica cap amunt en els seus primers 2 km; després s’inicia un descens amb alguna pujadeta de poca importància fins a arribar al quilòmetre 6, on trobem el poble de Cantallops (200 m sobre el nivell del mar). Només entrar en el poble ja veiem l’indicador del castell de Requesens, que és el camí que hem de seguir. Travessem el nucli urbà i gairebé al final, quan ens trobem la cooperativa La Concòrdia (una mútua de previsió social que és a prop de celebrar el 150è aniversari, i actualment un espai que té la funció de bar, restaurant i local social del poble), trenquem cap a l’esquerra i a no més de 500 m ja comença la pujada que ens haurà de portar al castell de Requesens. Un cop hem passat la cooperativa vinícola Els Aspres s’acaba la carretera asfaltada i comencem una pista de terra que és prou ampla perquè hi puguin passar dos cotxes, però que en alguns trams no està en gaire bon estat atès que hi ha molt de pedregam. Caldrà anar en compte quan hagi plogut perquè pot haver-hi zones amb força fang. La pista va pujant i ofereix vistes precioses del poble de Cantallops i de la plana de l’Empordà, i es poden veure en un dia clar boniques panoràmiques del golf de Roses.

Quan el comptaquilòmetres marca el quilòmetre 9,400 arribem al coll de Medàs (392 m d’alçada) on és recomanable fer-hi una aturada per tal de veure 3 dòlmens, un dels quals (el que està situat a mà esquerra pujant, a 100 m de la pista) té un estat de conservació envejable si tenim en compte que segons diu el cartell explicatiu té almenys 4.700 anys d’antiguitat. Un cop som a dalt del coll de Medàs, comença la zona catalogada com a paratge natural dins del Parc Natural de l’Albera; per aquest motiu hi ha una tanca que els visitants poden franquejar, però que cal que sempre deixin tancada per tal que no puguin sortir les vaques autòctones de l’Albera que ben segur ens trobarem més endavant. Un cop dins la reserva integral, la carretera va planejant fins a arribar a una cruïlla situada al quilòmetre 12,200 que ens dóna la possibilitat de pujar al castell, situat a 1,150 km d’allà, o bé al nucli de Requesens, un petit veïnat situat a 1,650 km A partir d’aquest trencall les dues pistes són pujada, més exigent pel mal estat en què es troben que pel desnivell que tenen. El castell, que té els seus orígens en el segle XI, ha tingut diverses ampliacions i restauracions, la darrera a començaments del segle XX. El recinte, prou ben conservat, es pot visitar els caps de setmana de 10h a 18h pel mòdic preu de 2 euros. Si anem del castell al veïnat, veurem que a 500 m abans d’arribar-hi ens trobem a mà dreta la pista que va al Puigneulós (1.256 m), el punt més alt de la serra de l’Albera. Un cop arribats al nucli de Requesens (511 m d’alçada), podrem menjar en l’únic restaurant que hi ha a la zona, La Cantina, situat en els antics estables del mas principal del veïnat. A un extrem del nucli hi trobem una font i una taula de pedra amb capacitat per a 8 persones. Des de Requesens es pot veure el castell i una vista magnífica de la plana de l’Empordà.

Arribats a Requesens, la carretera queda morta i pràcticament podem dir que hem fet l’última pujada de la ruta, per la qual cosa ens caldrà recular ja de baixada fins a la cruïlla que ens mena al castell. Just en el punt on comença la pujada al castell, trobem una pista prou ampla a la dreta que ens portarà en un bonic descens de 12,200 km a través de la serra de l’Albera fins al poble de Sant Climent Sescebes (82 m). La pista, que és ampla i està molt ben senyalitzada, és de terra fins a arribar a Vilartolí de Dalt, un nucli habitat que pertany a Sant Climent situat aproximadament a 1 km del poble, on es converteix en carretera estreta, però enquitranada. Acabem el nostre trajecte en el casino La Concòrdia, situat a la rambla de Sant Climent, molt a prop de l’Ajuntament, havent cobert 30 km de ruta.

Joan Barbarà

 

 

.

Exemples generals de tipus de vial 

.

KM

DESNIVELL ACUMULAT M RECOMANAT ÚS GPS VIAL TIPUS
CARRETERA PISTA ENQUITRANADA CARRIL BICI PISTA DE TERRA CORRIOL

30

693      
.
.plt/zip   word/zip

.

 

 

 

Contador de visitas a la página