INICI ÍNDEX RUTES MAPA DE RUTES IMPRIMIR MAPES
 

.

LES RUTES DE CICLOTURISME DE L'ADAC 

Nº 7

SANT MARTÍ D'EMPÚRIES

 

L’Estartit – les Dunes – les Corts – Sant Martí d’Empúries – l’Escala – la Muntanya Gran – l’Estartit

Descripció de la ruta per a bicicleta:

El massís del Montgrí, fita entre l’Alt i el Baix Empordà ens posa l’escenari per a aquesta ruta: muntanyes, platges, cales, pinedes...

L’excursió és circular, ens porta des de la platja de l’Estartit fins a les platges del golf de Roses i retorna. La podem iniciar en qualsevol lloc i en qualsevol sentit, però suggerim que es faci en direcció nord-sud en passar per l’Escala, a fi de poder anar vora el mar i coincidir amb el sentit de la circulació rodada. Fora les poblacions la ruta transcorre per camins rurals de terra o enquitranats amb bastant ombra, 1 km aproximat de carretera de segon ordre entre l’Escala i Albons, i un tram de carril bici prop de Sant Martí d’Empúries.

La sortida, un cop més, la farem de l'Oficina de Turisme de l’Estartit, enfilarem el Camí Vell en direcció cap a Torroella de Montgrí, ruta que antigament unia aquestes poblacions. Creuarem les Dunes, paratge format per veritables dunes de sorra, que prové de les platges del golf de Roses, i ara fixades per una esplèndida pineda. En direcció a Sant Martí d’Empúries vorejarem l’Escala per camins rurals on podrem observar l’arquitectura pròpia del masos de la zona (torres de defensa de l’època dels pirates): la Torre Ferrana, el mas Vilanera i el magnífic conjunt, ara molt restaurat, de les Corts. 

El nucli medieval de Sant Martí d’Empúries és digne de visita, al peu té unes bones platges i una zona de pícnic amb arbres. A pocs metres hi ha el lloc arqueològic de la ciutat grecoromana d’Empórion. Ja de tornada passarem per l’Escala, on gaudirem de la magnífica façana marítima de la població. Opcionalment podrem arribar-nos a Cala Montgó.

 Passarem per davant del Càmping Neus on començarem l’ascens a la Muntanya Gran (150 m), lloc molt reforestat amb pi. Al final de la pujada, opcionalment també, es pot arribar a punta Milà on trobem un penya-segat de 90 m sobre el mar i amb vistes a Cala Montgó i al cap de Creus. Acabarem aquesta ruta en bicicleta amb un ràpid descens a l’Estartit, des de Salt d’Euga i en plena baixada tindrem una esplèndida vista del poble amb les illes Medes al fons.

NOTES:

  • A les Corts, hem trobat uns cartells a peu de camí de la nostra ruta i que posen “PROPIETAT PRIVADA”, hom pot entendre que no s’hi pot passar. Segons l’ajuntament de l’Escala, la finca sí que és privada però el camí és públic per tant sí que podem passar-hi i admirar el patrimoni cultural que són aquestes masies.
  • En èpoques de sequera i amb forta tramuntana, vent del nord, suggerim de posposar aquesta sortida per risc d’incendi.

Narcís

 

.

Exemples generals de tipus de vial 

.

KM

DESNIVELL ACUMULAT M RECOMANAT ÚS GPS VIAL TIPUS
CARRETERA PISTA ENQUITRANADA CARRIL BICI PISTA DE TERRA CORRIOL

38

424    
.
.plt/zip   word/zip

.