INICI ÍNDEX RUTES MAPA DE RUTES IMPRIMIR MAPES
 

.

LES RUTES DE CICLOTURISME DE L'ADAC 

Nº 18

LA PLANA DE ROSSELLÓ (Catalunya nord)

 

Vilanova de la Raó – Pollestres – Bages de Rosselló – Ortafà – Elna – Montescot – Vilanova de la Raó

km

parcials

DESCRIPCIÓ DE LA RUTA

km

totals

 

Vilanova de la Raó

 

0,00

- Comencem la ruta al Xalet del llac de Vilanova de la Raó i donem la volta a l’estany en direcció contrària a les agulles del rellotge. Anem resseguint el llac tot passant per diferents àrees de pícnic, el càmping i el club nàutic.

0,00

1,70

- Arribem a un lloc on hi ha un panell informatiu gran on s’informa de les activitats que es poden fer a l’estany. En aquest punt trenquem a la dreta i deixem la riba del llac.

1,70

0,25

- Sortim a una carretera rural secundària enquitranada i anem cap a l’esquerra. Continuem per aquesta ruta tot passant pel mig de nombroses vinyes fins a arribar a un trencall.

1,95

1,05

- Girem a la dreta fins a arribar a la carretera general.

3,00

0,50

- Travessem la carretera per un pas de zebra i deixem a la dreta la Cava Cooperativa de Pollestres. Entrem al poble i seguim fins que arribem a un senyal de stop.

3,50

 

Pollestres

 

0,45

- Virem a l’esquerra i seguim pel carrer Major. Tot seguint els indicadors, arribem al bell mig del poble on trobem l’església.

3,95

0,50

- Fem un petit recorregut per Pollestres a través de la plaça del Fort, el carrer Vallespir i el carrer de l’Era fins a arribar a la torre de l’aigua, profusament decorada, on trobem un monument als morts de la I Guerra Mundial.

4,45

0,20

- Girem a l’esquerra per l’avinguda Canoès, travessem el carrer d’en Dax i enfilem el carrer dels plàtans que ens durà fora del poble.

4,65

1,00

- Tornem a arribar a la carretera general, que travessem pel dret tot voltant una rotonda, i agafem una carretera secundària enquitranada.

5,65

2,60

- Anem seguint aquesta ruta pel bell mig d’un agraït paisatge rural fins que enllacem amb una altra carretera secundària més ampla que ens durà fins a Bages de Rosselló. Quan tot just entrem al poble, ens trobem la plaça dels Forans.

8,25

 

Bages de Rosselló

 

1,85

- Trenquem a l’esquerra i enfilem els carrers Berenguer i Francesc Aragó fins a arribar a la plaça de la República presidida per un arbre monumental.

10,10

0,18

- Davant del plàtan hi ha l’església del poble amb un campanar de tipus holandès. Sortim de la plaça pel carrer de l’esquerra tot passant per davant d’un establiment dedicat a la venda de diaris.

10,28

0,10

- Immediatament trobem un trencall i agafem pel camí de la dreta que és on comença la carretera que va a Brullà i Ortafà.

10,38

2,90

Seguint una estona aquesta ruta arribem a empalmar amb la carretera secundària D8 en direcció a Brullà i Ortafà.

13,28

0,40

- Fem un curt recorregut i arribem a una cruïlla i anem cap a la dreta per entrar en una carretera indicada com a D49 en direcció a Ortafà.

13,68

 

Ortafà

 

0,70

- Entrem al terme d’Ortafà després de travessar la via del tren, que més endavant creuarem diverses vegades al llarg de la ruta. Seguint tot recte, travessem el poble i passem per davant d’una torre antiga fins a arribar a enllaçar amb la carretera D40 que agafem cap a l’esquerra en direcció a Elna.

14,38

0,45

- Tot just agafar la D40 passem pel davant de l’ajuntament d’Ortafà que té un bonic campanar civil. Continuem i sortim d’Ortafà per una carretera arbrada per ambdues bandes.

14,83

3,85

- En el punt quilomètric 6 de la carretera, poc abans d’arribar a Elna, trobem un petit corriol a mà dreta que haurem d’agafar si volem estalviar-nos un tros de carretera i entrar a Elna per un carrer menys transitat. Dues pedres grosses ens delimiten el corriol. Passarem tot seguit per un túnel sota la via del tren sobre un curiós pont de fusta i continuarem seguint el corriol vora d’un canal. El carrer del Pont de Fusta ens porta, seguint-lo tot recte i després de passar per dues rotondes, al rovell de l’ou del nucli històric d’Elna, un dels pobles més bonics de la Catalunya Nord.

18,68

 

Elna

 

0,75

- Un cop arribem la segona rotonda, agafem el carrer de l’esquerra i enfilem una pujada tot deixant els contraforts de la vila a la dreta.

19,43

0,30

- Al cap de poc tros arribem a l’àrea d’aparcament Sant Jordi on hi ha l’oficina de turisme, que és el punt des d’on comencen diferents propostes de visita de la vila. A partir d’aquí, ja ens podem endinsar per qualsevol carrer del barri vell que segur que ens durà a la plaça de la catedral, construcció de la qual destaca poderosament el magnífic claustre del segle XII. La plaça lateral, que és on hi ha la porta d’entrada per als visitants, és un balcó fantàstic que permet observar tota la plana del Rosselló fins al mar.

19,73

0,30

- Des d’aquí, baixant pel carrer Porta Balaguer, retornem a la ciutat nova tot sortint per l’única porta que encara queda de les antigues muralles i fins a arribar de nou a la rotonda que ens connecta amb el Carrer del Pont de Fusta. Sortim de la vila tot refent el camí pel qual havíem entrat.

20,03

0,78

- Sortim de nou a la carretera per la qual havíem vingut d’Ortafà cap a Elna en el punt quilomètric 6. Ara fem el camí enrere i trenque cap a l’esquerra en direcció a Ortafà.

20,81

1,70

- Continuant enrere una estona per aquesta carretera que ja coneixem, trobem una casa solitària a mà esquerra i just al davant a mà dreta, un camí que actualment té una senyalització que diu "Autocros". Prenem aquest camí. Després de tornar a travessar la via i àrees de conreu, arribem al poble de Montescot.

22,51

 

Montescot

 

2,75

- Travessem una carretera més important i agafem el carrer del Capcir en direcció a una cooperativa vinícola. Davant la cooperativa virem a l’esquerra i prenem el carrer Canigó.

25,26

0,18

- Quan tot just hem fet un curt recorregut, trobem un trencall a la dreta que ens indica Vilanova de la Raó. Agafem aquest carrer que passa pel bell mig d’un veïnat de cases noves.

25,44

0,75

- Finalment ens trobem a la sortida del poble per la carretera D8, que agafem cap a la dreta en direcció a Vilanova.

26,19

0,60

- Fem un curt recorregut per aquesta carretera més principal, fins que haurem d’agafar una pista que ens queda a mà esquerra de la carretera. En aquest punt hem de parar especial atenció. Per agafar la pista que ens queda a l’esquerra, ens aturarem a la dreta de la carretera, aprofitant una bifurcació, i creuarem la carretera a peu. Ens trobem enmig d’una recta de la carretera i els cotxes que ens segueixen poden venir a una certa velocitat, per això cal extremar les mesures de seguretat. Un cop hem travessat la carretera, agafarem a continuació una pista asfaltada que trobem a l’altre costat i que seguirem cap a la dreta.

26,79

2,00

- Efectuem un recorregut prou llarg fins a arribar a l’altura d’un edifici que actualment ocupa una societat hípica. Arribats a aquest punt trenquem a mà dreta, i agafem una pista sense asfaltar. Ens pot servir també de referència d’aquest lloc un plàtan que trobem a mà dreta de la pista que seguim i una petita construcció.

28,79

0,55

- Travessem pel mig de camps fins que tornem a connectar amb la carretera asfaltada on girem a la dreta.

29,34

0,50

- Al cap de mig quilòmetre ens trobem un indicador que ens assenyala Vilanova de la Raó. El seguim cap a la dreta fins que després de pujar un petit turó ja albirem els estanys de Vilanova.

29,84

1,00

- Fem una curta baixada i trenquem a mà esquerra quan veiem una tanca metàl·lica de color gris que barra el pas als vehicles de motor però que permet l’accés al llac a vianants i cicloturistes. Entrem al recinte davant de l’estany gran i prenem el camí de l’esquerra tot fent una petita pujada que ens permet gaudir de la grandiositat del paisatge. Seguint la volta a l’estany gran, deixem a l’esquerra l’anomenat estany ecològic fins que arribem a un punt on conflueixen l’estany gran i el petit. Travessarem el terraplè que els separa i continuarem voltant l’estany petit en sentit contrari a les agulles del rellotge.

30,84

4,50

- Al cap de 4,5 km arribem al punt de partida.

35,34

 

Vilanova de la Raó

 

 

Joan Barbarà i Sara Puigdemont *– Setembre de 2006

* Aquesta ruta ha estat preparada sobre la base d'un recorregut publicat a la revista PRESÈNCIA, introduint-hi algunes variacions

 

.

Exemples generals de tipus de vial 

.

KM

DESNIVELL ACUMULAT M. RECOMANAT ÚS GPS VIAL TIPUS
CARRETERA PISTA ENQUITRANADA CARRIL BICI PISTA DE TERRA CORRIOL

35

138  
.
.plt/zip   word/zip

.

 

.